Är det värt att be en vän om hjälp med flytten?

När det är dags att flytta vänder sig många till sina vänner för att få hjälp med flytten. Men är det verkligen värt att be en vän om hjälp? Din vän kanske är skyldig dig en tjänst och du tror att det är lämpligt att låta denne hjälpa dig att flytta. Om du överväger att fråga en vän om hjälp, finns det vissa saker som du först bör tänka på.

Skada på dina tillhörigheter

En sak som få tänker på när de ber en vän hjälpa till med flytten är vad som kommer hända om vännen skulle råka skada ett föremål i samband med flytten. Kommer han eller hon att ersätta dig för skadan eller kommer du själv behöva stå för kostnaden för flyttfirma? Och om du själv behöver bekosta en ersättningsvara, är det någonting som du kommer hålla som en hållhake på din vän?

Tänk dig till exempel att din vän försöker hjälpa dig att flytta din dyrbara tv, men råkar tappa den och skärmen går sönder. En modern tv är inte särskilt dyr att ersätta av nordiska flyttkompaniet. Det är också ett vanligt förekommande scenario som kan skapa osämja mellan vänner. Om du istället anlitar en professionell flyttfirma, har företaget sannolikt en försäkring som täcker skadade föremål.

Skada på din vän under flytten

Det är inte bara tillhörigheter som kan komma till skada under en flytt – även vi människor riskerar att skada oss under processen. Om din vän skulle skada sig i samband med flytten, vem av er kommer stå för kostnaderna för sjukvård och eventuella läkemedel eller hjälpmedel som krävs för att läka skadan?

När du flyttar har du förmodligen flera stora och tunga föremål som ska flyttas, såsom tv-apparater, kylskåp, tvättmaskin, torktumlare, soffor o.s.v. När personer som inte har särskilt stor erfarenhet av att flytta tyngre föremål försöker lyfta dessa, lyfter de ofta föremålen på fel sätt och riskerar därmed att skada sig. Ett exempel på en skada som ofta uppstår i situationer som denna är ryggskador. Föremålen kan dessutom tappas på fötter och händer kan klämmas mellan dem och en dörr eller en vägg.

Även i detta hänseende kan det vara värt att ta hjälp av en riktigt flyttfirma med erfarna flyttgubbar. Dessa vet hur man flyttar tunga föremål på rätt sätt och har även stor erfarenhet av att göra detta.

Be hellre en flyttfirma hjälpa dig

Om du ska flytta och behöver hjälp, bör du ringa en flyttfirma. De allra flesta flyttfirmor är pålitliga och försäkrade, och kommer ersätta eventuella föremål som de råkar skada vid flytten. Eftersom de är försäkrade täcker försäkringen även deras medarbetare, vilket gör att du inte behöver oroa dig för det ekonomiska om en av deras medarbetare skulle skadas i samband med din flytt.

Till skillnad från dina vänner, kan en duktig flyttfirma erbjuda dig en heltäckande tjänst som underlättar din flytt. Genom att anlita en av dina lokala flyttfirmor behöver du inte oroa dig för skador på varken föremål eller personer!